Onze evenementen

Feestdagen 2024

Onze Hindoe Feestdagen

Het hindoeïsme kent verschillende soorten vieringen. Zo zijn er de seizoensfeesten zoals Holi (hindoeïstisch nieuwjaar) in de lente en Divali (hindoeïstisch lichtjesfeest) in het najaar, waarbij de goden een belangrijke rol spelen. Daarnaast zijn er feestdagen die uitsluitend aan de goden gewijd zijn.

In totaal vinden we op de hindoekalender maar liefst 174 festiviteiten voor het hele jaar vermeld. Doorgaans worden er achtentwinitg tot dertig daarvan gevierd; de meesten thuis in besloten kring. Dat geldt ook voor een aantal herdenkingen en jaardagen. De buitenstaander zal er niet veel van merken: hindoes zullen die dag bepaalde vereringen doen of speciaal voedsel nuttigen. Vaak hebben die vieringen het welzijn van voorouders, familie en vrienden als thema. Andere festiviteiten krijgen iets meer algemene aandacht.

 

Tijdens de erediensten, de poedja’s, worden goden en voorouders geëerd met offervuren, hawans. Meestal worden deze erediensten thuis uitgevoerd, bij het famlie-altaar, of in de tempel.

Alle vieringen en plechtigheden van het hindoeïsme worden afgesloten met zingen van de arti (een loflied) waarna de prasad wordt uitgedeeld. Deze bestaat uit zoetigheid en fruit. Meestal volgt er nog een gezamenlijke maaltijd, waarna men nog een poosje gezellig onder elkaar doorbrengt.